Kindvriendelijke Latte Heart opent naast Kloosterplaats

  • Nieuwsbericht

Wordt het de meest kindvriendelijke koffie- en theezaak van Schiedam? Caro Alink heeft er wel de kennis en ervaring voor in huis! Ze is al 17 jaar verloskundige in Vlaardingen, maar opent op zaterdag 12 mei, samen met barista Joyce en dochter Emma, haar droom: Latte Heart Coffee & Cakes aan de Broersvest 95c, pal naast de Kloosterplaats. Bij de opening komt de bekende barista ‘Miss Latte’ prachtige kopjes koffie draaien. De eerste honderd betalende klanten mogen bij goed weer gratis lentehoning proeven op het terras!

Dinsdag tot en met zaterdag
Latte Heart opent elke dinsdag en zaterdag om 10.00 uur de deuren en op woensdag tot en met vrijdag om 9.30 uur. Om 17.00 uur gaan de deuren weer dicht. Het terras aan de achterzijde ligt pal tegen de nieuw te openen speeltuin aan de Kloosterplaats. Wellicht komt er snel een deur van het terras naar de speeltuin.

Gezond én lekker
Voor Caro draait alles om gezond én lekker: “We serveren alleen vegetarische gerechten. We hebben een bescheiden lunchkaart, maar serveren tal van soorten verse koffie, thee en taart. Mijn dochter Emma is banketbakker en kijkt nu al uit naar de high tea’s die we gaan serveren. Ze heeft eerder gewerkt bij Chocoladekunst De Bonte Koe en ze studeert diëtetiek. Daardoor kunnen we ook lekker glutenvrij en lactosevrij gebak serveren. Onze huistaart heet ‘latte heart’, heeft de vorm van een hart en wordt gemaakt met pure chocolade. Voor de ganache gebruiken we ook geen suiker maar een paar lepels gezonde ‘maple syrup’.”

Opa Piet’s lemon curd
De voorliefde voor bijzonder gebak hebben Caro en Emma van opa Piet, die banketbakker was en een winkel in Wageningen had. “Iedereen kende opa Piet’s lemon curd met slagroom en zijn gezouten carameltaart. Natuurlijk serveren we die ook!”

Caro en Emma gaan in de open keuken workshops in taarten geven. “Op woensdagmiddag gaan we koekjes-workshops met kinderen doen. Dan mogen ze zelf hun eigen koekjes komen uitsteken, die we ter plekke bakken … en waarschijnlijk deels opeten,” lacht Caro.

Picknick-mandje voor kids
De ligging van Latte Heart, pal naast de Kloosterplaats, is goed doordacht. In de speeltuin en op het plein is volop ruimte voor kinderen om te spelen. Vanaf het terras aan de achterzijde van Latte Heart kunnen ouders en grootouders hun kinderen in de gaten houden. Op het menu staat een kinder-picknickmandje, compleet met broodje, sandwich, boomgaardsapje of biologische melk, stukje fruit en servetje. “En als ze het mandje terug komen brengen krijgen ze een boerderijdiertje!” Voor de ouders is er ‘Tea-to-go’ en ‘coffee-to-go’ in een handig meeneemtasje. Daarmee kun je ook genieten op de bankjes op de Kloosterplaats.

Uit de hand gelopen hobby
De stap van verloskunde naar espresso begon bij Caro als een uit te hand gelopen hobby: “Ik zag ooit zo’n prachtig groot, glimmend koffie-apparaat en werd op slag verliefd. Samen met mijn dochter Emma ben ik toen een workshop gaan doen in Klundert, daarna de Latte Art cursus bij ITC in Den Haag. We zijn onze Sca-certificering gaan halen en hebben de Koffieschool van Joost Leopold gevolgd waarmee je leert hoe je een koffiebar moet starten.” Emma en Caro hebben zelfs een zevendaagse koffiereis door Kenia gemaakt waardoor ze alle facetten van de koffie hebben leren kennen: “Van de plantages, washing stations tot aan de Universiteit waar koffie wordt onderzocht.”

In de zaak hangen muurgrote foto’s die journalist Demian van der Reijden van Misset Nederland tijdens die reis maakte. In Kenia zag ze hoe belangrijk hygiëne is. “Bezoekers die hier alleen naar de wc willen, betalen 50 cent. Dat doneren we aan Project Waterfall die Kenianen op koffieplantages sanitair aanbiedt zodat ze hygiënisch naar een toilet kunnen en ook hun handen kunnen wassen.”

Koffie van de maand
Samen met Joyce selecteert Caro elke maand een nieuwe koffiesoort voor op het menu. Van Redmar,  een nieuwe koffiebrander aan de Buitenhavenweg in Schiedam, maar ook van Man met Bril, Single Estate, etc. “Ik ga eerst een hele mooie Keniaanse koffie op de kaart zetten, deze presenteren we als slow coffee! Dat is filterkoffie die je – zoals wijn – decanteert zodat alle smaken goed mengen. Wie de koffie of thee graag zoet drinkt, kan ook gebruik maken van gezonde Schiedamse honing, want mijn man, Marcel Polak, is één van de Schiedamse Stadsimkers.”

Uitgestelde koffie
Dat Caro’s eigen hart ook helemaal op de goede plaats zit, wordt duidelijk als ze vertelt over ‘uitgestelde koffie’. “Als mensen hier een koffie of thee méér afrekenen dan dat ze genuttigd hebben, maken we een bonnetje voor een ‘uitgestelde koffie’. Wie een ID-kaartje van de Voedselbank heeft, kan daarmee hier een gratis kopje koffie of thee komen drinken en hoeft dan niets te betalen. Want dat heeft die ander al voor je gedaan. Zo wordt een kopje koffie voor iedereen toegankelijk.”