Mode-ontwerper Jonathan Christopher komt naar Schiedam

  • Nieuwsbericht

Prijswinnend modeontwerper Jonathan Christopher (31 jaar) komt vanuit Den Haag naar Schiedam. Hij is al de derde modeontwerper die neerstrijkt op de Hoogstraat, na Anita de Groot (op nummer 94) en Kionna van Aanholt (op nummer 109). Samen met zijn partner en hun tienjarig zoontje betrekken ze de woning boven de winkel aan de Hoogstraat 108-110, die iedereen nog kent als Rosa Bloemsierkunst. De winkel, waar ook een enorme kelder onder zit, gaat na een stevige verbouwing  medio mei 2019 open van donderdag tot en met zaterdag. Op de andere dagen kunnen zijn vaste klanten een afspraak maken en in alle rust hun modellen en stoffen uitzoeken. “Ik heb een creatief publiek waaraan ik gerichte aandacht wil besteden”, zo vertelt hij in zijn Haagse atelier.

Creatieve ontwerp-hub

In zijn nieuwe winkel aan de Hoogstraat in Schiedam komen luxe stoffen te koop en worden de modellen getekend en uitgevoerd. Daarnaast komt er een printstudio waar shirts voor tattoo-artiesten en DJ’s worden bedrukt, en er komt een eigen fotostudio. En Jonathan gaat er samenwerken met onder meer customizers van sneakers en makers van leren tassen. “Ik zie de winkel en het souterrain als een soort ‘hub’ waar allerlei kwalitatief maakwerk kan plaatsvinden. Door mij en mijn team van trainees en stagiaires, maar ook door vrienden die schoenen en tassen ontwerpen en leer met de hand verven. Ik heb daarvoor tal van machines beschikbaar, van een knoopsgatenmachine tot een printer voor stoffen.“ Zijn merk ‘Jonathan Christopher homme’ wordt nu ‘collectie-hub Jonathan Christopher’. 

Keuze voor Schiedam
Waarom kiest Jonathan voor Schiedam? Hij lacht en gebaart weids om zich heen: “Zoals je ziet, groeien we hier in Den Haag uit onze voegen. We zochten naar een grotere ruimte waar onze zoon lekker buiten kan spelen. Het Schiedamse centrum zit echt in de lift. Achter de Hoogstraat kun je goed parkeren, wat belangrijk is voor mijn klanten. Daarnaast wil ik workshops gaan doen en verder experimenteren met bijzondere stoffen.” Daarover heeft hij inmiddels ook al contact gelegd met Anita de Groot en Kionna van Aanholt. 

Luxe interieur

Enthousiast vertelt Jonathan over de verbouwing waarna hij allerlei stoffen overzichtelijk in de winkel kan presenteren, over een kas met groen, een luxe sfeer waarin je comfortabel kunt werken en een opslag en snij- en printstudio in het souterrain. “Het wordt een mix van luxe industrieel en betonlook”, glundert hij. “Een bevriende interieurarchitecte komt me helpen met het inrichten. Ze is een ster, doet ook de inrichting van hotels en zo. Ik kan niet wachten tot de opening. Hopelijk nog in april, maar wellicht wordt het mei 2019.”
 

Tal van prijzen

Jonathan Christopher experimenteert met zijn ontwerpen op de grens van mannelijk en vrouwelijk, licht en donker, zacht en stevig, kwetsbaar en krachtig. Zijn ontwerpen zijn vaak genderneutraal, waardoor zowel mannen als vrouwen ze kunnen dragen. 

Na zijn studie aan de Willem de Kooning Academy in Rotterdam, won hij in 2009 meteen de ‘Drempelprijs voor Vormgeving’. Zijn MA Fashion Design aan de ArtEZ Fashion Masters leidde tot een bijzondere collectie. Bekend modeontwerper Marc Jacobs nomineerde hem daarmee tijdens de Berlin Fashionweek als finalist voor de prijs ‘Designer for Tomorrow by Peek en Cloppenburg’. Daarna won Jonathan tal van prijzen. Van de eerste ‘Global Denim Award’ in 2014 tot de prijs voor ‘most creative menswear brand’ voor het Luxmagazine London in 2018. 
Duurzaam en krachtig merk

“Mijn doel is om vooral een duurzaam en krachtig merk te bouwen dat zich onderscheidt door het detail en de kwalitatieve wijze waarop het is gemaakt,” stelt Jonathan. “Iedereen moet zich comfortabel voelen in mijn kleding. Draagbaarheid is mijn startpunt. Kwaliteit een constant aandachtspunt.” Hij ontwerpt nu o.a. denim jassen voor Diesel, dameskleding voor merken als Maria Tailor, Supertrash en Karl Lagerfeld. En via de merken waarvoor hij heeft gewerkt, heeft hij ook mogen ontwerpen voor artiesten als Beyoncé en Kim Kardashian. Met zijn eigen label kleedt hij mensen als David Guetta, don diable, Ali B, Waylon etc

Loodsen vol stoffen

In zijn propvolle atelier in Den Haag liggen grote stapels van de meest prachtige stoffen. Jonathan lacht: “Ik heb een enorme voorraad – twee loodsen vol! - van hoge kwaliteit, super-exclusieve stoffen. Het zijn restpartijen die ik opkoop van topmerken als Armani, Valentino, Versace, Chanel, Scapa, et cetera. Soms maar twee meter, maar genoeg om er nog iets moois van te maken. Die stoffen verkoop ik én ik ontwerp er mijn eigen modellen mee. Mensen komen zelfs uit Groningen en uit Limburg naar mij toe om hun stoffen uit te komen zoeken. Je kunt boffen met echte zijde van € 15 tot € 20 per meter!”

Kijk ook op zijn website:  https://www.jonathanchristopher.nl