Nieuwsuur bezoekt Hoogstraat op zoek naar de Onderstroom

  • In de media

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gaat Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom enkele maanden het land in, op zoek naar de 'onderstroom van het nieuws'. Vanuit verschillende standplaatsen doet hij verslag van wat er leeft op lokaal niveau. In oktober bezocht Jan Schiedam.

Op de website van Nieuwsuur staat de volgende tekst vermeld:

De gemeente wil het tij graag keren. Om de lege straat meer kleur te geven is Stichting De Winkelmeiden ingehuurd. De Winkelmeiden richten niet alleen lege etalages in - die de leegstand nog enigszins maskeren - ze proberen ook nieuwe ondernemers aan te trekken. De Hoogstraat moet de komende jaren een transformatie ondergaan.

"De panden worden nu allemaal opgeknapt. We zijn bezig met verschillende invullingen: de ene keer is dat een echte winkel en de volgende keer zakelijke dienstverlening of cultuur. Het is natuurlijk een mix. De straat wordt nooit meer een winkelstraat en dat beogen we ook niet met elkaar. Het is een mix van wonen, winkelen en cultuur", zegt Janet van Huisstede van De Winkelmeiden.

Ambachtelijke bedrijfjes

De eerste successen zijn er inmiddels. Paulina Tapia opende onlangs haar eigen taartatelier in de Hoogstraat. "Als mensen vragen: waarom in de Hoogstraat? Dan zeg ik waarom niet? Als je iets leuks verkoopt, komen de mensen wel."

Dat is inderdaad de toekomst van de winkelstraat, denken ze in Schiedam. Geen grote ketens, maar kleine, ambachtelijke bedrijfjes, waar het publiek speciaal op af komt. Zoals het winkeltje waar mode-ontwerpster Anita de Groot haar eigen kleding maakt en verkoopt: "Er zijn zoveel mensen bezig met panden verbouwen en herstellen. Dat is een goed teken, dat er schot in de zaak zit."

DeWinkelmeiden bij Nieuwsuur over de Hoogstraat in Schiedam

In een van de uitzendingen kwam het werk van DeWinkelmeiden aan bod. Die aflevering zie je op https://www.facebook.com/Nieuwsuur/videos/1671267109584819/