Ruimte Biedt Kansen - het Feest der Leegstand

  • Nieuwsbericht

Leegstand is natuurlijk niet direct een feestje, maar de kansen die de beschikbare ruimte biedt zijn zeker wel te vieren.
Dat is precies wat Gideon Peele en Vincent Tuinema van architectenbureau ARD / AtelierRuimDenkers en architectuurfotograaf Jan Sluijter Photography op vrijdag 10 en zaterdag 11 november 2017 in Schiedam onder de aandacht brengen met hun ‘Feest der leegstand’.
Ook de Gemeente Schiedam, Provincie Zuid-Holland, de Rabobank, Platform 31, Urbannerdam, Anke Bodewes Makelaardij en diverse pandeigenaren zijn bij dit evenement betrokken.

Medeorganisator Gideon Peele van architectenbureau ARD / AtelierRuimDenkers vertelt er graag over.

Gideon Peele van architectenbureau ARD / AtelierRuimDenkers
Gideon Peele van architectenbureau ARD / AtelierRuimDenkers (foto door Willem de Kam)

Het programma van het Feest der Leegstand

“De vrijdag is een congresdag voor professionals, de zaterdag is een festivaldag voor iedereen.
Op vrijdagmiddag hebben we een rondgang door de stad, een lunch en tal van informatieve lezingen. Er wordt onder andere gesproken over huidige projecten in Schiedam, de omgang met leegstand, de betekenis van cultureel erfgoed en de vele doelgroepen waarmee rekening gehouden moet worden.
Op zaterdag is op diverse locaties te zien wat de mogelijkheden zijn van nog ongebruikte juweeltjes. In enkele leegstaande panden is een kunstinstallatie opgesteld of wordt een optreden gegeven om de verborgen aantrekkingskracht beter naar voren te brengen.We verwachten die dag liefhebbers van architectuur en mensen die op zoek zijn naar een pand voor eigen gebruik. Iedereen met interesse is welkom.”

Bijdrage van DeWinkelmeiden aan het Feest der Leegstand

Een van de sprekers op vrijdag is onze eigen Janet van Huisstede. Zij vertelt op 10 november om 12:00 uur in Hoogstraat 85 (waar wij een vijftal etalages hebben ingericht) over hoe Stichting DeWinkelmeiden leegstand aanpakt. Het belang en de voordelen van samenwerking tussen alle betrokken partijen gaat daarin zeker aan bod komen.

Het doel van Feest der Leegstand

Gideon en de rest van de organisatie hebben met het Feest der leegstand een duidelijk doel voor ogen. “We bieden inspiratie voor toekomstige pandeigenaren, motiveren mensen die nu aan het verbouwen zijn en zetten aan tot creatie in nu nog ongebruikte panden. De hoop is dat we met het Feest der Leegstand enthousiaste mensen en kapitaal aantrekken voor Schiedam. Maar net zo belangrijk is dat de Schiedammer weer enthousiast wordt over zijn stad en geïnspireerd raakt om weer positief te kijken.”

Het Leegstaande Monopole

Een mooi voorbeeld van hoe leegstand een goede invulling kan krijgen komt van ARD zelf. Gideon en Vincent richten zich met hun architectenbureau op binnenstedelijke architectuur en herbestemming van historische panden. Met hun kantoor maken zij dankbaar gebruik van het leegstaande Monopole. Gideon: “Het iconische gebouw stond al 25 jaar leeg en was behoorlijk vervallen. De gemeente Schiedam heeft de buitenkant 6 jaar geleden helemaal opgeknapt en weer wind- en waterdicht gemaakt. Sindsdien hebben er diverse pop-ups in gezeten. Nu mogen wij er gebruik van maken totdat er een koper is gevonden. Eerst zaten we in de torenkamer. Tegenwoordig houden we kantoor op de begane grond, waar we veel meer binding met de Hoogstraat hebben. Sinds een paar maanden wordt in de ruimte naast ons les gegeven aan studenten van de Hogeschool Rotterdam voor de minor plus Urban Interaction Design & Making for Professionals. De binnenstad van Schiedam is voor hen een uitstekende plek om het geleerde met studieopdrachten in de praktijk te brengen.”

De zolderkamer van Monopole ingericht als kantoor van ARD / AtelierRuimDenkers, foto door Jan Sluijter Photography
De zolderkamer van het Monopole ingericht als kantoor van Architectenbureau ARD / AtelierRuimDenkers (foto door Jan Sluijter Photography)

Toekomstvisie

Gideon ziet een mooie toekomst voor de Schiedamse binnenstad voor zich.
“Afgaand op de hoge huizen- en grondprijzen in de omgeving van Schiedam lijkt daar sprake te zijn van ruimtegebrek. De Hoogstraat in Schiedam is een goed alternatief. Daarbij gaat het niet alleen om winkels. Opvulling met woningen en ambachtelijke bedrijven kan prima. Door de beschikbare ruimte, het historische karakter van de binnenstad en de kleinschaligheid van het stadscentrum biedt Schiedam zelfs een duidelijke meerwaarde boven Rotterdam. De Hoogstraat kan zich prima profileren met de rijke Schiedamse geschiedenis op het gebied van de visserij, de molens, jenever en, wat ik zelf nog erg mis, de maritieme sector.”

Meer weten over het Feest der Leegstand?

Wil je deelnemen aan het congres “Ruimte Biedt Kansen’? Meld je dan aan via de website www.feestderleegstand.nl.
Of bezoek op zaterdag 11 november 2017 tussen 12:00 tot 18:00 tal van plekken in de stad die inspireren tot nieuwe vormen van ruimtegebruik. Haal de folder bij het informatiepunt in Monopole, Hoogstraat 99 of bekijk het programma op www.feestderleegstand.nl en downloadt daar alvast de festivalfolder.

Mede-organisator en initiator Jan Sluijter kwam in het programma Onder Ogen van PopUpTv uitgebreid aan het woord over het Feest der Leegstand en de kansen die er in Schiedam liggen. Bekijk de uitzending hieronder.

Het Feest der Leegstand belooft veel inspiratie te bieden. Jij komt toch ook?