‘t Vlaams Eethuisje - Een droom komt uit

  • Schiedam
15 dec '16 t/m 15 dec '18

Sinds 16 december 2016 runt Bram Temmerman ’t Vlaams Eethuisje op Hoogstraat 131. Hier kookt en verkoopt deze 30-jarige Vlaamse kok betaalbare, lekkere maaltijden in huiselijke sfeer.
Voor hem is het een jarenlange droom die werkelijkheid is geworden.

De Horeca zit in mijn bloed

Bram werkt al zolang hij zich kan herinneren in de horeca. Zijn ouders hadden een eetcafé. “Met 6 jaar hielp ik al in het restaurant. Gaandeweg deed ik steeds meer. Toen mijn vader op mijn 14e overleed, was het voor mij niet meer dan logisch dat ik vanaf dat moment zelf de zaak runde. De horeca is mijn passie en mijn droom. Ik wil niets anders”

Onder Bram's rustige en vriendelijke voorkomen schuilt stiekem een heuse avonturier. Op zijn 17e verhuist hij naar het Spaanse Almeria, waar familie van hem woont. In de 10 jaar die volgen bezit hij meerdere eet- en nachtcafé’s en leert ook zijn ex kennen.
Door zijn liefde voor deze Nederlander verhuist hij naar Schiedam. “Samen kochten we de toenmalige Melody bar en bouwden deze om tot café Braniii. Ik ben volleerd kok en verzorgde daar de maaltijden, die we later ook gingen bezorgen. In het begin waren dat er 10 per dag, maar al snel werden dat er 50 tot 60 per dag. Daarmee stond ik van mei tot en met oktober 2016 voor Schiedam op nummer 1 in kwaliteit op thuisbezorgd.nl.”

Een eigen restaurant in Schiedam

Helaas hield het huwelijk geen stand. Dat was voor Bram een goede aanleiding om zijn zinnen weer op een eigen restaurant te zetten.
Al vanaf het moment dat hij 3 jaar geleden voor het eerst in Schiedam rondliep, was hij onder de indruk van deze mooie stad. En vanaf datzelfde begin had hij een oogje op Hoogstraat 131. “Eigenlijk wilde ik al eerder actie ondernemen, maar veel mensen raadden me af om uitgerekend op de Hoogstraat een restaurant te beginnen. Ik wilde zo graag, dat ik na de start van de scheiding toch een afspraak maakte met de eigenaar. Die kwam niet opdagen. Maanden later hoorde ik van goede vriendin Sylvia van Silco Fashion dat het restaurant via DeWinkelmeiden te huur stond. Ik belde meteen, Janet van Huisstede regelde onmiddellijk een afspraak en binnen een week had ik een mooi huurcontract! Binnen 3 jaar was mijn droom uitgekomen.“

Er moest nog wel flink verbouwd worden, maar nu is het een zaak om trots op te zijn. “Ik run ’t Vlaams Eethuisje samen met mijn nieuwe partner Fabian Ayala Rojas. Alles is precies zoals ik het hebben wil. Het enige plan is nog dat er een grote hoekbank komt op de plek waar nu de 4-persoons tafels staan. Daar komt dan genoeg ruimte voor een groep van 25 mensen.”
Plek die hij zeker nodig heeft, want ’t Vlaams Eethuisje loopt goed. “Overdag staan we normaalgesproken met 2 man, ’s avonds zijn we met ons 4-en. Voor de bewoners en ondernemers uit de buurt is dit een handige plek om een betaalbare, lekkere maaltijd verzorgd te krijgen.
Er zijn veel vaste klanten, waarvan sommigen wel 3 tot 4 keer per week komen eten. Dan is het noodzakelijk om de kaart af te wisselen om het interessant te houden. Ik probeer dus elke 4 maanden een volledig nieuwe menukaart voeren. In februari 2017 zijn we gestart met bezorgmaaltijden en ook hiermee weten mensen ons goed te vinden.”

Een volgend avontuur

Hoewel Bram nu zijn droom leeft met ’t Vlaams Eethuisje, heeft hij ook alweer een volgend avontuur in het vizier. “Toen ik net weg was bij Braniii, was ik blij eindelijk de avonden vrij te hebben. Maar inmiddels begint het weer te kriebelen. Ik zoek een leuk feestcafé waar ik ’s avonds gezellig naartoe kan. Dat heb ik nog niet gevonden. Het liefst open ik er vlakbij ’t Vlaams Eethuisje zelf een.”
Hij heeft al wat navraag gedaan, maar vooralsnog zijn de huurprijzen hem te hoog.
Voor Bram is dat geen probleem. “Momenteel ben ik op zoek naar een goede kok met wie het klikt. Dan ga ik zelf wat vaker in de bediening lopen en kan ik meer genieten van gezellig contact met klanten en vrienden die in de zaak komen.”

Wees welkom

Bram’s enthousiasme straalt van zijn gezicht als hij het over zijn ’t Vlaams Eethuisje heeft. En die liefde is te proeven.
Zelf proberen? Bram nodigt je van harte uit om gezellig langs te komen op zijn Hoogstraat 131, of om een van zijn maaltijden te laten thuisbezorgen.

’t Vlaams Eethuisje is geopend op maandag en van woensdag t/m zondag.