1001 Jeneveretiketten

  • Schiedam
9 nov '17 t/m 1 aug '18

De etalage van het winkelpand aan Hoogstraat 5 in Schiedam staat, ligt en hangt vol met jeneveretiketten. Curator Henk Hettinga van het Jenevermuseum aan de Lange Haven 74-76 in Schiedam heeft voor ons een mooie en interessante etalage ingericht die verwijst naar de tentoonstelling die nog tot medio 2018 in het Jenevermuseum te zien is.

100.000 Jeneveretiketten

In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Eindelijk kun je nu een deel van deze bijzondere verzameling gaan zien!

Hoogstraat 5 Schiedam 1001 Jeneveretiketten Jenevermuseum

Inspiratie

Door de jaren heen hebben de ontwerpers van etiketten zich laten inspireren door de meest uiteenlopende onderwerpen. Er zijn tientallen etiketten met fabeldieren, dozijnen met schepen. En ook met historische bekendheden en verschillende vogelsoorten. Of voertuigen, olifanten, noem maar op! Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op een etiket.

Verbeelding

De afbeeldingen op de etiketten werden niet zomaar gekozen. Op flessen jenever die bestemd waren voor de Afrikaanse markt prijkten vaak exotische dieren. En een distillateur uit Delfshaven zette zeevaarder Piet Hein op zijn fles: hij werd geboren in Delfshaven. Elk etiket was dus letterlijk de verbeelding van de jenever in de fles.

Inhoud tentoonstelling

In de tentoonstelling 1001 Jeneveretiketten - de verbeelding van jenever zijn (ongeveer) 1000 etiketten in de schijnwerpers gezet. Ze zijn gerangschikt per thema, bijvoorbeeld export, flora en fauna. Ook (publieke) figuren en symbolen komen aan bod. Daarnaast besteedt het museum aandacht aan het drukproces van de etiketten. En niet te vergeten: de Old Schiedam moutwijnjenever uit de eigen Branderij!

Hoogstraat 5 Schiedam Collage 2 1001 Jeneveretiketten JenevermuseumOntwerpwedstrijd

Het Jenevermuseum wil jong talent graag de kans bieden om een eigen(tijds) etiket te ontwerpen. Daarom heeft het museum een landelijke etikettenontwerpwedstijd uitgeschreven voor studenten van grafisch lycea en kunstacademies, alumni en andere belangstellenden (18+). Het winnende jeneveretiket wordt gebruikt op een kleine oplage Old Schiedam moutwijnjenever. En uiteraard krijgt het een mooie plek op de tentoonstelling!

Ruilbeurzen

Tijdens de tentoonstelling organiseert het Jenevermuseum een aantal ruilbeurzen voor verzamelaars van etiketten. Hierbij zullen diverse handelaren uit binnen- en buitenland aanwezig zijn.

Speciale eenmalige uitgave: Etiketten-verzamelboekje

Voor verzamelaars van jeneveretiketten wordt een boekje uitgegeven, in een oplage van slechts 100 stuks. In het boekje staan 21 etiketten afgedrukt, met daarbij informatie over de distillateur. De originele etiketten zijn te verkrijgen via deelname aan speciale activiteiten rondom de tentoonstelling. Het verzamelboekje is voor € 14,95 te koop in de Museumwinkel aan de Lange Haven 74-76. De gehele opbrengst komt ten goede aan de herinrichting van de nieuwe Museummolen De Walvisch!