BEC again opent in Hoogstraat 78

  • Schiedam
1 nov '18 t/m 1 dec '24

BEC again opent met handgemaakte kinderkleding 
en lasergesneden woonaccessoires in Hoogstraat 78

Op zaterdag 3 november om 10.00 uur openen Bea Capelle en haar dochter Beryl Capelle ‘BEC again’ aan de Hoogstraat 78. Een schattig hoekpandje, naast het plein van Café ’t Weeshuis. Bea maakt zelf kinderkleding tot maat 140 en Beryl maakt zelf zogeheten ‘AniWalls’: lasergesneden houten woonaccessoires. Een nieuwe aanwinst voor de Hoogstraat! BEC again is open van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

De grote stap
De naam ‘BEC again’ (spreek uit als back again, wat ‘alweer terug’) is gebaseerd op Beryl’s volledige naam:  Beryl Eline Capelle. “Wij zijn allebei mensen die altijd weer terugkomen. Ik heb op markten gestaan en kom er telkens weer terug. Maar ook met het uitproberen van nieuwe ideeën of technieken. Dus inderdaad ‘back again’.” Vier jaar geleden ontstond al de wens om een eigen winkel te beginnen. Nu Beryl is afgestudeerd van het Houtbewerkings- en Meubilerings- College in Rotterdam, zet zij samen met haar moeder Bea de grote stap.

Bea: kinderkleding
Bea (55 jaar) ontwerpt en maakt zelf kinderkleding tot maat 140. “Alles wat ik zelf maak, is uniek. Ik maak van elk model maar één stuk per maat. Daarnaast verkopen we ook unieke leuke kinderkleding waarmee je mijn zelfgemaakte kleding goed kunt combineren, zoals een spijkerbroekje of leuk spijkerjasje.” 

Ze kijkt met veel plezier terug op de tijd dat ze zelf leerde naaien van haar moeder achter de trapmachine. Het werd in eerste instantie niet haar beroep, want met haar reclameopleiding werkte ze lange tijd in de commerciële wereld. “Toen mijn eerste dochter werd geboren en een vriend daarna vroeg of ik voor zijn leerzaak een leren jas wilde repareren, ben ik van huis uit leer gaan bewerken en repareren. Toen mijn drie dochters op ballet gingen, maakte ik voor uitvoeringen graag een leuk kostuumpje. En daardoor werk ik nu al twaalf jaar lang twee dagen per week bij de kostuumafdeling van het Hofplein Theater. Bij alle voorstellingen zorg ik altijd dat de kinderen goed voor hun rol worden gekleed.”

Beryl: houten woonaccessoires
Beryl (net 21 jaar) praat met veel plezier over haar studie aan het Houtbewerkings- en Meubileringscollege in Rotterdam waar ze deze zomer afstudeerde: ”Echt een superleuke opleiding, waar ik vooral het ontwerpen geweldig vond.” Haar studie-eindstuk behaalde zelfs een pagina in het goed gelezen magazine VT Wonen. Beryl legt uit: “Het is een open meubel dat je aan de wand kunt hangen met 3 open blokken die in elkaar schuiven. Er is een spiegel ‘in gestoken’ en eronder hangt een decoratieve poot die geen functie heeft, maar die je er met een magneet aan vastklikt. Dus die poot kun je wisselen. Die kan ik ook op verzoek op maat maken. Bijvoorbeeld van oude kopjes van je oma, van geliefd kinderspeelgoed of van mooi bewerkt hout.”

Inrichten
In de winkel zijn Bea en Beryl op dinsdag 30 oktober aan het inrichten. Aan de muur hangt Beryl leuke koppen van allerlei dieren. “Dit zijn zogeheten ‘AniWalls’ Het zijn lasergesneden houten woonaccessoires die ik zelf ontwerp op de computer en uitsnijd met een lasersnijder bij het Rotterdamse StadsLab. Je kunt er tot maximaal 40 bij 70 centimeter mee uitsnijden. We zijn nu bezig om een eigen lasersnijder en leerbewerkingsmachine te kopen waarmee we bijvoorbeeld ook ansichtkaarten, onderzetters en broches kunnen snijden en leren tassen kunnen bewerken. Leuk als cadeau én betaalbaar.”

Unieke ontwerpen
Inmiddels is de winkel ingericht. De kleding en AniWalls hangen en er staat houten speelgoed, zoals een houten loopfiets en driewieler. Ook de zilverkleurige retro loopwagen is een echte blikvanger. “We hebben samen ons spaargeld in de voorraad gestoken, dus die is beperkt. Als we goed verkopen, kunnen we weer verder investeren!” Beryl praat enthousiast over de unieke lampen die bevriend ontwerper Glenn Ederveen maakt van gerecycled materiaal. “We hebben nu drie lampen in de winkel te koop, die gemaakt zijn van een oude camera en gehaktmolen. We willen graag zijn unieke ontwerpen verkopen in onze winkel.”

De hele familie naar Schiedam
Grappig is dat tegelijk met Bea en Beryl, ook zus Jade gaat ‘landen’ in Schiedam-Centrum. “Ik woon hier nu twee jaar in Schiedam met mijn vriend”, vertelt Beryl. “Marjolein van Vintage’Lein vertelde een paar weken geleden heel enthousiast over de leuke winkels die er allemaal bijkomen op de Hoogstraat en verwees ons naar DeWinkelmeiden. We kregen van Janet van Huisstede een rondleiding door de Hoogstraat, brachten met haar een bezoek aan Anita de Groot in Hoogstraat 78 en kregen een bezichtiging in het pand aan de Hoogstraat 143. Toen hebben we heel snel de knoop doorgehakt. Mijn moeder en ik konden binnen drie weken het huurcontract voor deze winkel tekenen omdat Anita ging verhuizen naar Hoogstraat 94. En binnen twee weken had mijn zus Jade het pand aan Hoogstraat 143 gekocht waar ze gaat wonen. En … inmiddels is ook mijn zus Amber met haar vriend een woning aan het zoeken in Schiedam!”