Bier & Vinyl opent in Hoogstraat 59

  • Schiedam
6 apr '19 t/m 31 dec '22

Henk Bakker wil met Bier & Vinyl 

gewoon plezieren met muziek
 

Henk Bakker (59 jaar) opende in april 2019 een gloednieuwe winkel annex horeca Bier & Vinyl aan de Hoogstraat 59 in Schiedam, op de hoek van de Taansteeg. Inmiddels komen van heinde en verre klanten op hun gemak ‘bladeren’ in de bakken met vinyl platen en neuzen tussen de stapels CD’s, beide met muziek tot en met de jaren zeventig. Wie een plaat wil beluisteren, kan met een bak koffie of een bijzonder biertje plaatsnemen in de Engelse ‘Gentlemen’s Club’ achter de winkel. En dat trekt bijzondere gasten. Op 17 mei kwamen bijvoorbeeld ‘muziekprofessor’ Leo Blokhuis en Ricky Koole snuffelen in het aanbod. 

Engelse gentleman’s club
Trots kijkt Henk om zich heen. De donkere lambrisering, chesterfield bank en stoelen, het donkerrode behang met tal van portretten van ‘vintage artiesten’, de sfeervolle bar en verlichting vormen samen de warme sfeer van een Engelse gentleman’s club.  “Nadat de eigenaar het pand had opgeknapt, heb ik sinds 1 februari twee-en-een-halve maand elke dag keihard gewerkt om er deze sfeer in te brengen. Ik had ooit een foto gezien van een Engelse club, en die heb ik hier exact nagebouwd”, vertelt Henk. “Alle elektriciteit, het behang, de bakken in de winkel… allemaal zelf gedaan. Voor de lambrisering heb ik hulp gekregen van een vriend die een scheepstimmerbedrijf heeft. De bar heb ik opgekocht in België en in de kleur van de lambrisering gemaakt. Dus het is helemaal naar mijn zin.”
 

Techniek van nú
De techniek achter de ‘oude club’ is echter helemaal van 2019. “Ik ben een jaar bezig geweest om ervoor te zorgen dat ik een draaitafel vanaf de centrale unit aan elke stoel kon verbinden. Het mag niet uitmaken waar je wilt zitten. Je moet overal jouw plaat kunnen beluisteren. Maar dat heeft me veel onderzoek en reizen gekost naar Duitsland, Engeland en België. Uiteindelijk vond ik het juiste systeem en dat kan ik via een laptop zelf inregelen.”
 

Muziek verbindt
Enthousiast vertelt Henk over het plezier dat ontstaat wanneer zijn bezoekers samen over muziek en tal van uitvoeringen gaan praten. “Mensen plezieren met muziek, dat is mijn ding. Als je twee gezellige dames met blonde suikerspinnen samen op de bank hun countryplaten ziet draaien, aan de bar staan twee oude rockers met een biertje over muziek te bomen, in de stoelen zitten klanten met een koptelefoon en een bak koffie…. Dan heb ik het naar mijn zin.” Henk ziet hoe muziek verbindt, hoeveel animo er nog steeds bestaat – ook onder jongeren – voor goede jazz en blues, hoe zijn zoon Quinten Johnny Cash ontdekte, en wat ‘sixties muziek’ nog steeds met mensen doet. “Weet je dat de term ‘grijs draaien’ komt van de  oude bakelieten platen? Die 78 toeren-platen werden afgewerkt met het natuurproduct schellak, waar na vaak draaien de glans af ging, waardoor de plaat letterlijk grijs werd.”
 

Betaalbare ‘mint’
Elke maand wordt er op het Land van Belofte een vinylmarkt gehouden. “Veel vaste klanten komen dan ook naar mijn winkel. Sommige verzamelaars staan hier dan al om half negen voor de deur”, lacht Henk Bakker. “Het zijn kenners die al op de website discogs.com naar de beschikbaarheid en de waarde van elpees hebben gekeken. Voor bijzondere elpees wordt weleens € 600 geboden. Een eerste persing van de Holly’s is bijvoorbeeld echt zwart goud! Op de markt kun je wel eens wat vinden, maar vaak zitten daar beschadigingen op. Ik verkoop alleen zuivere elpees zonder krassen. Dat noem je ‘mint’, dat staat voor de beste kwaliteit. En bij Bier & Vinyl betaal je daar niet meer dan € 15 voor.”

Henry Swingclub
De liefde voor muziek begon voor Henk eigenlijk pas echt goed in 2015. “Ik had vroeger wel zo’n 1800 elpees, maar na mijn vijfde verhuizing was ik het gesjouw zat en verkocht ik de hele handel voor honderd gulden. Ja, daar heb ik nu spijt van.” Henk vervolgt: “Marco Donkersloot van ZOS Radio interviewde in 2015 mijn vrouw Elise, die aan de Hoogstraat 25 JouwMarktkraam heeft. Hij vroeg of ze ook handelde in elpees en al pratende vroeg Marco of ik geen muziekprogramma wilde beginnen. Zo ontstond op vrijdagavond mijn twee uur durende muziekprogramma ‘Henry Swingclub‘ op ZOS Radio. Ik begon muziek te verzamelen en kreeg steeds meer respons van mijn vaste groep luisteraars. Later ging het programma over naar Pop-up Radio waar je via internet ook de camerabeelden kon volgen. Daardoor kreeg ik steeds meer contact met muziekliefhebbers.”
 

Hulp van DeWinkelmeiden
Het idee voor Bier & Vinyl ontstond in het Belgische Kortrijk waar in een koffie- en bierwinkel ook draaitafels stonden. “Die winkel heet ook Bier en Vinyl. Opeens wist ik: dat wil ik ook gaan doen. Bij de gemeente Schiedam waren ze wel bang voor ‘blurring’: het vermengen van de verkoop van producten in combinatie met horeca. Maar ik heb ze ervan kunnen overtuigen dat mensen niet komen om zich te bedrinken. Ik schenk een drankje omdat je vaak lang bezig bent met het maken van een keuze. En van deze genietbiertjes wil je er sowieso geen drie achtereen drinken. Daarna verwezen ze mij door naar DeWinkelmeiden. Leuk dat zij mij voor een schappelijke huurprijs heel snel aan de eigenaar van Hoogstraat 59 konden koppelen waar een grote verbouwing gepland stond. DeWinkelmeiden vonden het een goed plan om vanaf het begin alle ideeën en wensen samen af te stemmen. En ja… daar ben ik nu heel blij mee.”

Inkoop van platen
De inkoop van de platen gaat eigenlijk heel soepel. “Toen ik begon, had ik geen idee hoe ik aan platen moest komen. Officiële distributeurs vragen er een vermogen voor. Nu krijg ik steeds meer interessante platen aangeboden. Ik koop alleen Engelstalig, tot en met de jaren zeventig, er mogen geen krasjes of vette vingers op zitten en de hoezen moeten gaaf zijn. Het liefst heb ik eerst een lijstje geschreven of uitgetypt, want sommige mensen komen hijgend met hele verzamelingen aansjouwen en dan moet helaas soms meer dan de helft de kliko in omdat ze echt onverkoopbaar zijn. En 78-toeren platenlabels zijn prachtig, maar ze zijn niet meer te draaien.” 

Ideeën zàt
Elke week worden de bakken vol met elpees gewisseld, zodat er een continu goed aanbod is, waardoor klanten blijven terugkomen. Henk: “Daarnaast heb ik hier de ruimte om mensen te ontvangen voor bijvoorbeeld een kennismaking met Schiedam, een bijeenkomst van een businessclub, of een muziekvriendenmiddag. Ideeën zàt, ik ben nog maar net begonnen!”