Casual kleding met een knipoog: Atelier Anita de Groot

  • Schiedam
1 aug '17 t/m 31 dec '20

Vers ondernemersbloed in Schiedam! In de zoektocht naar een geschikt pandje voor haar boutique store ‘Atelier Anita de Groot’, viel de blik van de jonge ontwerpster Anita de Goot (27) op het hoekpandje nummer 78, op de Hoogstraat. Haar allereerste kledingwinkel, waar ze al haar creatieve ideeën over mode onder de aandacht kan brengen.

Atelier Anita de Groot Hoogstraat Schiedam Collage 1
Atelier Anita de Groot verkoopt eigen ontwerp artikelen. Voornamelijk kleding (zoals die in de foto’s), maar ook kussens, accessoires en meer.

Haar modelabel bestaat sinds 2014. “Bij mijn ouders in Harmelen had ik een atelier waar ik bezig was met ontwerpen van kleding. Nu, met de verhuizing naar Schiedam, is het tijd voor de volgende stap: het openen van mijn eigen, eerste modewinkel”, vertelt Anita.

Eerst even over de opmerkelijke verhuizing, vanuit het kleine Harmelen naar het grotere Schiedam. Hoe komt zij hier terecht? Anita: “Mijn vriend werkt in Spijkenisse en we wilden daar in de omgeving gaan wonen. We waren ook al in Schiedam aan het kijken. Ongeveer een jaar geleden las ik op Facebook een bericht over een hoekpandje op de Hoogstraat dat te huur stond. Er waren meer gegadigden, maar ik heb als één van de weinigen een concreet plan ingediend. Eind juni was er een akkoord en 1 augustus kreeg ik de sleutel.”

Het pandje heeft historische waarde en werd gerestaureerd en opgeleverd door Stadsherstel Schiedam. “Toen we de sleutel kregen, zijn we meteen gaan klussen.”
Aan de buitengevel mocht ze niets doen, maar binnen heeft ze naar eigen smaak ingericht.
Ze ontwerpt haar zomer- en wintercollecties zelf. Anita: “Ik ben begonnen met truien met opgestikte letters en mijn stijl is daarna meer en meer gegroeid. Mijn kleding, voor de vrouwelijke doelgroep van 20 tot 50 jaar, is casual, comfortabel met rekbare stoffen en met een knipoog naar fun. Ik werk veel met prints. Zo verkoop ik sokken met flamingo’s en zebra’s, shirtjes met ananassen en jurken met sterretjes. Ik stuur de ontwerpen naar Polen, waar de kleding wordt geproduceerd.”

Atelier Anita de Groot Hoogstraat Schiedam Collage 2
De kledingcollectie van Atelier Anita de Groot behelst veel meer dan wat er in wisselende samenstelling in de winkel staat uitgestald. Vertel Anita waarnaar je op zoek bent, en ze zou zomaar jouw perfecte outfit van achter de schermen tevoorschijn kunnen halen.

Van stoffen die ze over heeft, maakt ze kussentjes. Ze laat er twee zien met een luipaardprint. Naast haar fysieke winkel, ligt haar kleding bij allerlei verkooppunten in Nederland. Ook heeft ze een webshop en doet ze research voornamelijk online. Ook alle communicatie doet ze zelf: “Dat vind ik ook een leuke toevoeging, dat ik nu direct kan communiceren met klanten.”
Een winkel op de Hoogstraat: het is enigszins gedurfd, maar ze is optimistisch. “Ik vind het wel heel spannend. ”Plannen zijn er om de foto’s van de zomercollectie 2018 te schieten aan de Lange Haven Lachend: “Ik zit nu immers in Schiedam. “

Meer weten over Anita’s modelabel? Kijk op www.anitadegroot.com.

Hoofdtekst: Het Nieuwe Stadsblad d.d. 13 september 2017 door Bart van der Linden

En DeWinkelmeiden?

Anita vond ons doordat zij zich online oriënteerde op de mogelijkheid om een pop-up te beginnen. Onze Janet van Huisstede bracht haar na een goed gesprek binnen een week in contact met Stadsherstel voor Hoogstraat 78 en gaf uitleg over enkele criteria op basis waarvan kandidaten met elkaar kunnen worden vergeleken.
Nadat Anita zich hier gevestigd had, hielpen wij haar aan een degelijk netwerk van mensen via wie zij haar nieuws kan verspreiden.

Bij Atelier Anita de Groot koop je representatieve kleding met een knipoog en die tijdens het dragen heerlijk comfortabel aanvoelt. Niet gek dus dat DeWinkelmeiden hier op persoonlijke titel komen shoppen!