FFS Gallery als Voorproefje van Fotofestival Schiedam

  • Schiedam
30 aug '17 t/m 1 dec '17

Dit jaar vindt alweer het 5e Fotofestival Schiedam (FFS) plaats en wel van 12 t/m 22 oktober 2017. Het thema is deze keer ‘Blauwdruk’, waarmee het festival de relatie tussen fotografie en vormgeving onderzoekt. Op tal van plekken in de stad zijn dan werken van verschillende fotografen te zien. De toegang is (meestal) gratis.
Bijzonder is de expositie Chambres de Schie, die in verschillende woonhuizen aan de Schie, de Lange Haven en de Plantage werk toont van jonge, net afgestudeerde fotografen en kunstenaars.

FFS Gallery

Om alle voorbereidende werkzaamheden voor het festival in goede banen te leiden, had de organisatie van het FFS al vanaf juni behoefte aan een werk- en expositieruimte. Dit werd Hoogstraat 101B in Schiedam, waar pandeigenaar Harald Mikkelsen op zoek was naar een geschikte gebruiker voor zijn gerenoveerde winkelpand.
DeWinkelmeiden wisten Harald en FFS organisator Marcel Kollen binnen een week aan elkaar te koppelen met een getekend pop-up contract. Marcel was erg blij dat wij bovenop ons standaard aanbod ook wilden helpen met het lenen van materialen voor de inrichting van de ruimte.

FFS organisator Marcel Kollen en pandeigenaar Harald Mikkelsen voor de toekomstige FFS Gallery
Links FFS organisator Marcel Kollen, rechts pandeigenaar Harald Mikkelsen

Feestelijke opening

Op vrijdagavond 23 juni hield Marcel een feestelijke opening van de werk- en expositieruimte die nu onder de naam FFS Gallery opereert. Genietend van een hapje en een drankje konden de bezoekers direct een voorproefje krijgen van het komende Fotofestival Schiedam. De expositie met verschillende werken uit de serie Made in Taiwan van Brits fotograaf Jacob Burge gaf een goede richting aan het kwaliteitsniveau dat de organisatie nastreeft. FFS Gallery is sindsdien elke donderdag van 11:00 tot 17:00 uur en op afspraak open.

De opening van FFS Gallery 2017 aan de Hoogstraat in Schiedam

Expositie ‘Made in Taiwan’

De tentoonstelling Made in Taiwan wordt in de FFS Gallery voor het eerst in Nederland vertoond en loop tot 1 september 2017. De werken laten het Aziatische straatleven zien zoals een westerling dit ervaart. Jacob Burge liet zich tot deze serie inspireren door de Japanse papierkunst, wat hem ertoe bracht zijn surrealistische zwart-wit foto’s te combineren met een kleurrijke grafische vormgeving.

Meer tentoonstellingen

Na afloop van Made in Taiwan volgen er meer wisselende exposities. De eerstvolgende is Darkest Light van Tessa van Rijn, die tot 22 september te zien is. Daarin toont Tessa de magische beleving van echte natuur. Zij beschouwt het donkere heelal als het laatste stukje echte natuur in Nederland, omdat hier bijna alle groen door mensen is aangelegd. Ze wil dit heelal vastleggen voordat het door de toenemende lichtvervuiling niet meer zo diepgaand te ervaren is.
Van 12 tot 22 oktober wordt de fotoserie Lost Worlds van Rob Wetzer tentoongesteld. Met deze serie onderzoekt hij met in game photography het romantische beeld dat wij van natuur hebben. De expositie toont foto’s vanuit de virtuele gamewereld. Ze zijn nauwelijks van echte natuurfoto’s te onderscheiden.

Het werk Collage van Tessa van Rijn uit de serie Darkest Light

Momenteel bekende programmering

Made in Taiwan van Jacob Burge 23 juni tot 1 september
Darkest Light van Tessa van Rijn 1 september t/m  22 september
Lost Worlds van Rob Wetzer 12 t/m 22 oktober

Volg ons voor details van komende exposities.

De FFS Gallery is tot 1 december 2017 open.
- Elke donderdag van 11:00 tot 17:00 uur
- Zaterdag 9 en zondag 10 september (open monumentendag) van 10:00 tot 17:00 uur
- Op afspraak.