Het Schiedams Boekhuis blijft groeien

  • Schiedam
1 nov '15 t/m 31 dec '23

Wie Het Schiedams Boekhuis aan de Hoogstraat 106 in Schiedam binnenstapt, ziet het meteen: deze boekhandel zit flink in de groei! De winkel is netjes en overzichtelijk, maar het is wel schipperen met de ruimte. Met de goede bewegwijzering en door de verdeling van de verschillende ruimten, vind je als bezoeker al snel wat je zoekt. En mocht het alsnog niet lukken, dan staan eigenaresse Annette Jongen en haar partner en medewerker Rob Holmer met een glimlach paraat om je goed op weg te helpen.

Veel waardering

Juist door deze klantvriendelijkheid hebben mensen veel waardering voor Het Schiedams Boekhuis. Er komen inmiddels niet alleen Schiedammers, maar ook opvallend veel mensen uit Vlaardingen naar de winkel. De populariteit blijkt direct tijdens dit interview. Er is flink wat aanloop terwijl een moeder gezellig haar zoontje voorleest aan de kindertafel.

Rob is vol bewondering voor Annette: “Ze doet echt alles in de winkel en weet veel meer van het vak dan ik. Annette heeft bij klanten aan een half woord genoeg om bijna blind een aantal passende boeken uit de kast te trekken. Meestal zit daar meteen bij wat iemand zoekt!”

Liefde voor boeken en liefde voor het vak

De klantenservice en de bijbehorende waardering komen niet uit de lucht vallen. Annette heeft een zeer ruime ervaring in boekhandels. Haar liefde voor boeken begon al jong. “Op mijn zesde had ik al een eigen bibliotheekpas en in mijn tienerjaren verslond ik de hele fantasy en science fiction afdeling in de oude bibliotheek aan de Lange Haven. Door mijn werk bij diverse boekhandels kreeg ik ook passie voor het boekenvak. Zozeer zelfs, dat ik al eerder een boekhandel in Schiedam begon: Jongen’s Boeken. Helaas moest ik die uiteindelijk sluiten. Het was een spannende, leuke, erg leerzame tijd, maar het bleek voor mij nog niet het juiste moment om te beginnen. Terwijl ik daarna weer in loondienst was, schreef ik een nieuw ondernemersplan voor een volgende boekhandel. Het plan bleef jarenlang in de kast liggen, al schaafde ik het nog regelmatig bij. Ik wilde alleen een boekhandel als dit in Schiedam kon, want juist hier ken ik de markt erg goed. Op dat moment was daarvoor naast van Leeuwen nog geen ruimte.”

Een eigen boekhandel

In 2015 kwam het perfecte moment om in actie te komen. “Van Leeuwen had net aangekondigd te gaan stoppen en niet veel later hoorde ik van Janet van Huisstede van DeWinkelmeiden dat er een mooi pand beschikbaar kwam op de Hoogstraat 106. Het zou opgeknapt worden door Stadsherstel en was erg geschikt als boekhandel. Daar wilde ik me graag vestigen! In een goed gesprek met Janet kreeg ik veel advies over hoe ik dit het beste kon aanpakken.”

Het Schiedams Boekhuis startte een crowdfunding actie en bleek een hoge gunfactor te hebben: 90% van de donaties kwam van onbekenden. Rob vertelt: “Het heeft erg geholpen dat onze actie gevolgd werd door RTV Rijnmond. Op 3 februari 2016 haalden we het streefbedrag, zodat op 10 maart 2016 de officiële opening met Hugo Borst kon plaatsvinden.”

Niet zomaar een boekhandel

Het Schiedams Boekhuis is een winkel voor en door Schiedammers. En daar stemt Annette haar aanbod steeds fijner op af. Daarnaast bewijst ook de aanwezige shop-in-shop van ambulant antiquariaat Louis Tinner, met 2e hands boeken van hoge kwaliteit, goede diensten.

Maar Het Schiedams Boekhuis doet meer dan alleen boeken en cadeauartikelen verkopen. Zo vierde het de 75e verjaardag van Olivier B. Bommel en Tom Poes met een tentoonstelling en een lezing. Daarnaast promoot de winkel schrijvers uit Schiedam en omstreken. Op 2 april 2017 kwam bijvoorbeeld Han van der Horst om te spreken over zijn boek ‘Bruid van de Maas’.

Schiedam krijgt extra aandacht in de winkel met een geheel eigen sectie ‘Schiedam e.o.’ En er is een tafel ingericht met ‘de keuze van Schiedammers voor deze zomer’.

Toekomstplannen

Annette zit nog vol goede ideeën voor de toekomst. Rob: “Onlangs hebben we de website www.schiedamsboekhuis.nl vernieuwd met een geïntegreerde webshop, dus nu is het tijd voor de fysieke winkel. Binnenkort komen er extra boekenkasten op de benedenverdieping en kunnen bezoekers de leestafels weer in gebruik nemen.” Annette kijkt eveneens op de wat langere termijn: “Er gaan meer monitors en computers in de winkel komen, zodat bezoekers die dit willen, zelf in het systeem kunnen zoeken en bestellen.”

Genieten

Ondanks dat Annette het erg druk heeft, kan ze met volle teugen van haar Het Schiedams Boekhuis genieten. Het allerleukste vindt ze het om klanten aan een prettige winkelervaring te helpen, het liefst afgesloten met het perfecte boek: “Als mensen iets in onze winkel missen, dan hoor ik dat graag! Ik sta erg open voor feedback en voer met liefde vernieuwingen door om mensen nog beter van dienst te kunnen zijn. We willen dat onze winkel niet alleen een plek is om boeken te kopen, maar ook om even heerlijk te ontspannen en elkaar te ontmoeten.”