Lijstenatelier Suzanne Klüver

  • Schiedam
10 aug '22 t/m 31 dec '25

Na een verbouwing van het pand aan de Hoogstraat 94, opende Suzanne op 10 augustus 2022 feestelijk haar Lijstenatelier Suzanne Klüver. DeWinkelmeiden hadden Suzanne al in mei geholpen met het vinden van deze locatie die door Stadsherstel Maassteden nu met veel plezier aan haar wordt verhuurd.

Suzanne volgde de kunstacademie, werd kunsthistoricus en deed een opleiding tot lijstenmaker. De afgelopen jaren werkte ze bij musea en veilinghuizen. Met haar lijstenatelier komt voor haar alles wat ze leuk en mooi vindt samen: “Echt een droom die uit is gekomen.”
"Dat ik iets met kunst wilde gaan doen, was als klein meisje al duidelijk voor mij,” vertelt Suzanne enthousiast. “Ik heb altijd al getekend en groeide op tussen de kunstliefhebbers. Hierdoor heb ik echt een waardering voor veel soorten kunst en antiek. En daarbij vind ik het zelf ook fijn om creatief bezig te zijn.”
Met haar Lijstenatelier Suzanne Klüver aan de Hoogstraat is ze gevestigd tussen de musea, historische gebouwen en kunstwinkels: “Ik voel me helemaal thuis op deze plek, het is echt een knooppunt voor de kunst. Dit is niet alleen een lijstenatelier, maar ook een winkel. Ik verkoop bijvoorbeeld antiek, keramiek en kunst van moderne Nederlandse kunstenaars. Én mijn eigen illustraties.”
“Lijsten zijn heel belangrijk in de kunst,” vertelt Suzanne. “Een lijst is als het ware het podium voor je kunstwerk. Het is een kunst op zich om een functionele en mooie lijst te maken, die het werk in kwestie ook nog eens beschermd. De perfecte lijst tilt het kunstwerk omhoog. Ik heb opleidingen gevolgd op het gebied van meubelrestauratie en lijsten maken. Mijn expertise op het gebied van kunst, gecombineerd met die vaardigheden, zorgen ervoor dat ik kunstvoorwerpen het podium kan bieden dat zij verdienen.”

Schiedam heeft er sinds kort met Lijstenatelier Suzanne Klüver ook een innamepunt van Veilinghuis Vendu Rotterdam bij. In de winkel aan de Hoogstraat gaan beide partijen vanaf december ook samen taxatiedagen houden. Suzanne werkt sinds eind 2021 als specialist Aziatica voor Vendu. Met de fysieke winkel kunnen ze de samenwerking uitbreiden. Mensen uit Schiedam en omgeving kunnen op afspraak (lijstenatelier@gmail.com of 06-23710905) objecten die ze willen veilen door Suzanne laten beoordelen. Samen wordt dan besloten of het voorwerp voor veiling in aanmerking komt, waarna Vendu het traject verder oppakt.
Regelmatig vindt er op een doordeweekse avond een workshop plaats in het winkelpand. Aan de allereerste, over Chinees porselein en Delfts aardewerk herkennen, werd op 13 september vol enthousiasme deelgenomen door tien mensen, waarmee gelijk sprake was van een volgeboekte bijeenkomst. Er staan workshops in de planning als ‘Op de thee in het lijstenatelier: geschiedenis en traditie’, ‘Je eigen kunstcollectie: hoe begin ik met verzamelen?’ en ‘Decoraties in blauw. Herkennen van Chinees, Japans en Delfts aardewerk’.