Poeder en Dons

  • Schiedam
1 jul '17 t/m 31 dec '23

Zodra je Poeder en Dons binnenstapt, kom je terecht in een elegante wereld vol romantiek en verhalen. Het is de wereld van Marjolein Tuasela, eigenaresse van deze winkel gevuld met exclusieve, authentieke producten die aan vervlogen tijden doen denken. Marjolein is inmiddels verhuisd van Hoogstraat 86 naar Hoogstraat 58 waar ze de naam Poeder en Dons aan haar naam heeft toegevoegd.

Je vindt er onderkleding voor dames en allerlei andere benodigdheden voor een boudoir. Een plaats “waar je je als vrouw kunt terugtrekken en omringen met dingen die je koestert: poederdoosjes, handspiegels, haaraccessoires, karaffen, verfijnde zakdoekjes, kant, zijde en satijn, foto's van toen, brieven die ertoe doen.”

Romantiek

Marjoleins passie voor het romantische begon al toen zij een klein meisje was. Op bezoek bij oma was ze steevast in de slaapkamer te vinden. Daar stonden mooie, ouderwetse flesjes en doosjes die bij het openen een schat aan geuren en kleuren prijsgaven. Ze ging daarbij zo op in haar genot en zelfverzonnen verhalen, dat Marjoleins ouders haar soms helemaal kwijt waren.

Het genieten van deze elegantie, die we allemaal kennen uit de zwart-wit films, is altijd gebleven. Ze vindt het heerlijk om deze passie nu in Poeder en Dons met anderen te kunnen delen.

Een eigen winkel

Voordat Marjolein met een eigen winkel begon, had zij een kantoorbaan en leidde daarnaast Vintage Tours in Delft, Vlaardingen, de Binnenweg in Rotterdam en de Hoogstraat in Schiedam. Daar liet zij mensen genieten van plekken waar ouderwetse elegantie en echte kwaliteitsproducten nog steeds te vinden zijn.
Toen het kantoor waar zij werkte sloot, ging Marjolein op zoek naar een andere baan en kwam daarbij in contact met DeWinkelmeiden. Die trokken haar over de streep om zelf exclusieve producten te gaan verkopen.

In september 2014 startte zij haar Vintage’Lein aan de Hoogstraat 154. Die ruimte had zij met andere verkopers om beurten beschikbaar om spullen uit te stallen. Telkens opnieuw wist ze een mooie winkel te creëren die helemaal bij haar paste, maar raakte ook telkens weer teleurgesteld als haar opvolger dit teniet deed. Als die mooie winkel toch eens kon blijven!

DeWinkelmeiden gaven Marjolein met aanmoedigingen en items voor een gezellige inrichting opnieuw een flinke zet in de rug. Daardoor opende Vintage’Lein bijna tot Marjoleins eigen verrassing op 1 april 2015 fulltime op nummer 151, letterlijk aan de overkant van de straat. 
De winkel liep zo goed, dat binnen een aantal jaar verhuizing naar een grotere locatie noodzakelijk werd. Gelukkig hoefde Marjolein het niet al te ver te zoeken. Ze verhuisde naar Hoogstraat 86a in Schiedam, waar Vintage'Lein sinds 1 juli 2017 te vinden was. 

Authentiek

In haar huidige winkel Poeder en Dons heeft Marjolein zich helemaal uitgeleefd om zich te omringen met haar favoriete sfeer. Of het nu is voor de aankleding of voor de verkoop, alle spullen doen romantisch aan en verwijzen naar vroeger. Daarbij vindt Marjolein exclusiviteit erg belangrijk. Wat zij verkoopt is het liefst nergens anders te vinden.
Haar voorkeur voor oude merken komt niet alleen voort uit het nostalgische gevoel dat zij oproepen. “Die merken hebben hun kwaliteit en hun dienst bewezen.”

Het lukt haar goed om het assortiment geleidelijk steeds verder uit te breiden. Begin 2017 werd zij bijvoorbeeld nog exclusief dealer in Schiedam voor de meer dan een eeuw oude merken 4711 (eau de cologne) en Schiesser Revival (ondergoed).
DeWinkelmeiden vierden dit graag mee door haar te helpen met een grote 4711 fles. Die kwam helemaal uit Groningen, maar staat nu als opvallend herkenningspunt voor de gevel.

Verhalen

Het mooie aan de ouderwetse merken die Poeder en Dons voert, is niet alleen de kwaliteit. Er zitten ook mooie verhalen aan vast, zoals bijvoorbeeld de hele ontstaansgeschiedenis van 4711. Marjolein zelf zit vol met die verhalen.

Samen met de ouderwets goede kwaliteit van haar spullen zorgt dat ervoor dat klanten telkens terugkomen, al was het soms alleen maar voor de gezelligheid.
Het is tekenend dat het als kort bedoelde interview voor dit artikel verschillende keren werd onderbroken door gezellige bezoekers. Een buurvrouw kwam tomaten brengen, er werd twee keer een bestelling opgehaald en een groepje toeristen dat eerder die dag goed geholpen was zwaaide uitbundig in het voorbijgaan. Allemaal werden zij enthousiast onthaald en de dames die binnenkwamen konden rekenen op Marjoleins volledige aandacht.

Het is duidelijk dat niet alleen de merken, maar ook de ontvangsten in de winkel een hoge mate van authenticiteit uitstralen.

Samenwerking

Hoe graag Marjolein ook haar eigen sfeer creëert, ze is ook altijd op zoek naar inspirerende manieren om de verbinding met haar omgeving te maken.

Sinds september 2014 waren er meerdere leuke, tijdelijke acties onder de namen Thee’Lein, Slaap’Lein, Droom’Lein, Sier’Lein en Schoenen’Lein. Daarmee bundelde Vintage’Lein de krachten met achtereenvolgende ondernemers uit de buurt. Marjoleins klanten kwamen zo aan een high tea, een gratis matrasadvies, een speciale wijn en een poetsbeurt voor hun sierraden en schoenen.

Wat blijft, is de City’Lein die vanuit Vintage’Lein werd gegeven, een rondleiding door Schiedam volgens de uitgangspunten van Marjoleins eerdere Vintage Tours: genieten van plekken en producten die een ouderwets goede kwaliteit en uitstraling hebben.
En ook dit is een exclusieve gebeurtenis geworden, die spontaan ontstaat en alleen bedoeld is voor intimi. City’Lein geeft een leuke boost aan het centrum van Schiedam, want tot op de dag van vandaag komen deelnemers nog regelmatig terug om bij de bezochte winkels hun hapjes en drankjes in te slaan.

Maar voor een flinke dosis nostalgie en ouderwets goede kwaliteit is wachten op de volgende City’Lein tour niet nodig. Stap gewoon eens binnen bij Poeder en Dons op de Hoogstraat 58, geniet van alle exclusieve artikelen en laaf je aan de warme ontvangst.

Marjolein helpt je met liefde en enthousiasme aan meer romantiek in jouw leven.