Schiedam centrum heeft eindelijk een kaaswinkel: The Cheese Store

  • Schiedam
28 mrt '18 t/m 31 dec '21

Willem en Elly Bergkotte hebben eindelijk hun kazen op de planken liggen in Land van Belofte 13B. Ze openen hun kaaswinkel ‘The Cheese Store’ officieel op Goede Kaas-Vrijdag: 30 maart om 9.00 uur. Na een lange periode van het overwinnen van diverse vochtproblemen in het historische pand, is eindelijk al het leed geleden en zeggen ze nu lachend “All You Can Cheese!”.

The Cheese Store Schiedam collage 2 - kaaswinkel op Land van Belofte 13b

Wens van Schiedammers

Een goede kaaswinkel was al lang een wens van menig Schiedammer voor het centrum van Schiedam. Met hulp van DeWinkelmeiden hebben Willem en Elly uiteindelijk hun keuze laten vallen op de opvallende hoek van Broersveld en Land van Belofte. Willem heeft daar eigenhandig de afgelopen weken een robuust, industrieel interieur gebouwd.

Kaas naar Roemenië

Willem werd 44 jaar geleden geboren in Vlaardingen, maar ontmoette de liefde van zijn leven in Roemenië: Elly. Hij vestigde zich in het Balkanland en exporteerde er jarenlang kaas naartoe. In Roemenië opende hij ook met succes zijn eerste kaaswinkel. In 2016 kwam hij met zijn vrouw en twee kinderen terug naar Schiedam, waar hij nu met Elly zijn eerste kaaswinkel in Nederland opent.

Stoere uitstraling

'The Cheese Store' is een moderne kaaswinkel met een stoere uitstraling, compleet met steigerhouten planken aan de muur en leren schorten. Naast de kazen die iedereen precies gesneden kan krijgen zoals hij of zij dat wil, biedt de winkel ook delicatessen en lekkernijen die een prima aanvulling zijn op een goed glas wijn of een stevig biertje, zoals bijzondere mosterdsoorten, tapenades en olijven.

The Cheese Store Schiedam collage 1 - kaaswinkel op Land van Belofte 13b

Huis te Riviere

Willem is bepaald geen nieuweling met kaas op het Land van Belofte. Al sinds 1240 worden in dit gebied in Schiedam boter, kaas en eieren verkocht. De naam Boterstraat wordt voor het eerst in 1240 genoemd. Dirk Bokel verhuurde in de polder ‘Nuwer Scye’ een stuk van de dijk, bekend als Boterstraat. Dit stukje straat lag in het verlengde van het Marktveld. Boeren uit de hele omgeving kwamen hier naartoe om hun waren te verkopen, naast boter en eieren ook kaas! Aleida van Holland kocht deze polder in 1258 van Dirk Bokel en gaf Schiedam het recht om een weekmarkt en een jaarmarkt te houden. Vanuit The Cheese Store hebben Willem en Elly zicht op de ruïne die over is gebleven van het grote kasteel van Aleida van Holland, dat ooit Huis te Riviere heette.