Servicepunt Vrijwilligerswerk Schiedam

  • Schiedam
13 nov '16 t/m 31 dec '24

In alle hectiek van deze afgelopen drukke periode waren we het bijna vergeten, maar…. We zijn er trots op te kunnen melden dat DeWinkelmeiden opnieuw een leegstaand pand aan een goede bestemming hebben geholpen!
Servicepunt Vrijwilligerswerk Schiedam (SVS) heeft zich permanent gevestigd aan de Hoogstraat 20, op het hoekje bij de Broersveld.
Stap hier zeker binnen als je in jouw vrije tijd van betekenis wilt zijn voor anderen. Diploma’s zijn niet nodig en een eventuele beperking hoeft geen probleem te zijn.

DeWinkelmeiden interviewden SVS leidster Senay Akdemir voor Schiedams DOEN. Het werd al snel duidelijk dat vrijwilligerswerk doen dé manier is om niet alleen anderen, maar ook jezelf een goed gevoel te geven.

Lees het hele interview hieronder.

Senay Akdemir:
“VRIJWILLIGERSWERK MAAKT ECHT GELUKKIG”

Sinds enkele weken huist Servicepunt Vrijwilligers Schiedam in een winkelpand aan de Hoogstraat 20. Senay Akdemir, die het Servicepunt Vrijwilligers Schiedam leidt, is blij met de goed zichtbare plek. Daar zet ze zich met een team van vrijwilligers in om een ‘goede match’ te verzorgen tussen organisaties en mensen die ook onbetaald iets voor een ander willen betekenen.  

 “Vrijwilligerswerk geeft geluk”, zegt Senay stellig. “Als je lekker in je vel zit, iets voor een ander betekent, komt er een ‘gelukshormoon’ vrij in je hersenen: dopamine. Dat zorgt voor een zonnetje in je hoofd. Wij horen het elke dag. Als we na drie weken en na drie maanden vrijwilligers opbellen die we ‘gematched’ hebben aan een organisatie, vragen we altijd ‘Hoe gaat het met je baan?’. Je hoort dan terug hoe ze zijn opgefleurd en opgebloeid. En ook de organisaties zijn enthousiast.”

 Verschillende soorten werk

De beste wervers van vrijwilligers zijn andere vrijwilligers. Die vertellen uit ervaring hoe leuk en bevredigend het kan zijn om iets voor een ander te doen. “Onze organisatie is daarin aanvullend”, aldus Senay. “Er zijn heel veel verschillende soorten vrijwilligerswerk. Bij bijvoorbeeld het Voedselbanktuinieren op het Wibautplein kunnen anderstaligen en asielzoekers een bijdrage leveren en tegelijkertijd de Nederlandse taal leren. Maar je kunt ook assistent-molenaar worden of als redacteur bij LookTV gaan werken.”

Inschrijven geeft voordelen

Voor een baan als vrijwilliger heb je geen ‘papiertje’ nodig. Sommige uitkeringsgerechtigden worden door bijvoorbeeld Stroomopwaarts op een nieuw pad gezet via vrijwilligerswerk. Zij kunnen dan een overeenkomst krijgen. “We vragen alle deelnemers om zich officieel bij ons in te schrijven. Want dan krijg je de Nieuwsbrief, de vrijwilligerspas waarmee je bij tal van winkels en organisaties voordeel kunt krijgen, en je kunt gratis cursussen volgen via onze Vrijwilligers Academie. Daar  wordt ook les gegeven door vrijwilligers met een bijzonder kennisgebied.”

Jongeren

Er ligt voor Senay en haar collega’s een uitdaging in het werven van jongeren: “Op het LIFE Lentiz College geven we lessen in ‘wat is vrijwilligerswerk?’ Een goed voorbeeld doet goed volgen. Als je al jong iets voor een ander leert doen zonder dat daar direct iets tegenover staat, vormt je dat gedurende je hele leven. Maar als je jong bent, heb je andere prioriteiten en wil je geld verdienen. We zouden in het onderwijs moeten inbakken dat je tijdens je praktijkuren studiepunten kunt verdienen met onbetaald werk!”

Allemaal oma’s gekregen

Vol voldoening vertelt Senay over de mooie match tussen de dames van ’t Zimmertje en de statushouders die hun weg moeten vinden in Schiedam. Eén van de jongens vertelde blij “Ik heb allemaal oma’s gekregen bij ’t Zimmertje. Ik ben zo gelukkig geworden. Ze helpen mij ook met Nederlands. En we lachen met elkaar.” Een jongen uit Iran die in de Voedseltuin meehielp, gaat nu studeren in Delft.

Doe Normaal

Op dit moment is er een werkgroep ‘vrijwilligerswerk voor/door  mensen met een beperking’. Veel organisaties weten bijvoorbeeld niet wat het inhoudt als iemand autistisch is, terwijl zij geweldig vrijwillig kunnen helpen. Senay: “De training wordt aangeboden door MEE en heet ‘DOE NORMAAL’. Organisaties als NME gaan er al gebruik van maken. De opzet is dat je concreet vraagt naar talenten. Die kunnen wij met die groep bieden.”

Kijk op de website

Wie ook wat tijd over heeft, of tijd wil maken om met iets heel anders bezig te zijn binnen een nieuwe organisatie of in een nieuwe kring mensen, kan kennismaken via http://www.vrijwilligersschiedam.nl. Op die website staan ook de openingstijden van de winkel, informatie over de Vrijwilligers Academie, de pas, et cetera.