Welkom in de crypto-wereld bij Hodl

  • Schiedam
2 jun '18 t/m 2 aug '21

De termen vliegen voorbij in de media: crypto, bitcoins, blockchains, enzovoorts. Sommigen worden er heel rijk van, anderen bekijken de ontwikkelingen heel kritisch. Vanaf zaterdag 16 juni kun je alles leren over die wereld van digitale munten en nieuwe technologie, aan de Broersvest 16 in Schiedam. Nick Friedrich (31 jaar) opent daar zijn informatiepunt en workshop-locatie: Hodl.

Van olietankers naar bitcoins
Elf jaar lang voer de Schiedammer Nick Friedrich op olietankers en schepen als de Spido, waarvan zes jaar als kapitein. Daartoe geïnspireerd door zijn vader die een bedrijf heeft in olieschepen. Toen hij de overstap maakt naar een engineeringsbureau, kwam hij in 2012 een artikel tegen over bitcoins. “Ik raakte geïnteresseerd in de cryptocurrencies. Ook omdat de wereld van ons huidige geld eigenlijk een hele kwetsbare wereld is. Kijk maar naar de oorzaken van de crisis die net achter ons ligt. Dus het idee achter digitaal geld dat niet door de bankenwereld wordt beheerd en beheerst, sprak me aan.”

Inzetten voor duurzame wereld
In 2012 begon Nick met het aankopen van bitcoins met € 1200. Inmiddels mag hij daar een paar nullen aan toevoegen: “In 2016 bedacht ik dat ik dat ik met al het geld dat ik heb verdiend aan bitcoins, anderen wil aanleren hoe de cryptowereld in elkaar zit. Absoluut niet om aan te zetten tot gokken of het inzetten van vakantiegeld dat je juist aan je gezin moet besteden. Maar om mensen de kans te geven om hun verdiensten te kunnen inzetten voor idealen, zoals een duurzame wereld. Dat je geld kunt verdienen door het steunen van je favoriete innovatieve oplossingen voor dagelijkse problemen. Dat kan met cryptocurrencies.“

Comfortabele ruimte
In het pand aan de Broersvest 16, waarin eerder Tempo-Team te vinden was, wordt hevig verbouwd. Alles ziet er strak en toch heel warm en aangenaam uit. Een mooie lange bar, bekleed met houtstructuur, waar de cursisten hun koffie en thee geschonken krijgen. Comfortabele stoelen, en zelfs een paar enorme relaxstoelen. De tafels komen nog. In de hoek heeft Nick zijn ‘cockpit’ met grote computerschermen opgebouwd waar hij zicht heeft op de wereld van cryptocurrencies. Waar komt eigenlijk de bedrijfsnaam Hodl vandaan? Nick lacht: “Dat is een term die ze in de wereld van de cryptocurrencies gebruiken. Als je een crypto vasthoudt en niet wilt verkopen, noemen ze je een hodl.”

16 juni: start workshops
Op 9 en 10 juni start Nick met de eerste tweedaagse workshop: ”Voor vrienden en bekenden, als een soort test. Dan krijg ik eerlijke kritiek en verbeterpunten van hen terug. Op zaterdag 16 en zondag 17 juni geef ik de eerste betaalde workshop. Elk weekend geef ik een besloten workshop met maximaal 10 mensen, van 10 tot 17 uur. Op zaterdag behandelen we de theorie van de wereld van cryptocurrencies en zondag gaan we samen naar de markt kijken en is er tijd om alle vragen te stellen.” Een workshop van twee dagen kost € 200, inclusief alle drankjes, leuke lunches en snacks. “Als het heel goed loopt”, zegt Nick, “kan ik ook doordeweeks workshops gaan geven voor een wat lager bedrag.”

Open deur
De weekdagen werkt Nick aan de Broersvest van 9 tot 17 uur aan het bijwerken van zijn kennis en staat de deur open voor wie vragen heeft over crypto. “Het is belangrijk dat ik goed op de hoogte blijf van nieuwe technieken. Ik wil geen echte adviseur worden, maar wil wel mensen verder helpen door hun vragen te beantwoorden. In mijn netwerk heb ik tal van software-engineers die geïnteresseerden in bijvoorbeeld blockchain-technologie, verder kunnen helpen. Ik hoop dat ik er op deze plek in de toekomst ook betaalde horeca bij mag gaan doen, maar dat mag nu nog niet binnen het bestemmingsplan van de gemeente.”

Nieuw soort kennisopslag
Nick vertelt enthousiast over crypto’s, een soort aandelen met een digitale waarde. “De crypto’s bewaar je in een wallet. Dat kun je zien als een digitale portemonnee die je beschermt met allerlei codes, maar om echt veilig te zijn, kun je gebruik maken van een ‘hardware wallet’. Alle crypto-currency is gevat in blockchains. Naast bitcoins bestaan er bijvoorbeeld crypto’s met namen als Decred, Tezos, MatrixAI en Ethereum. Een blockchain is een onverbrekelijke ketting van kennis. Zie het als een soort ketting van blokken Excelsheets met info, die aan elkaar worden gekoppeld door een ‘hash’. Het is gestapelde kennis, waarbij je het verleden nooit meer kunt aanpassen. Het is een gedecentraliseerd netwerk waarvoor alle ‘miners’ goedkeuring moeten geven voor een aanpassing. Daardoor kan het nooit corrupt zijn. Deze technologie wordt nu al toegepast in de handel en in de zorg. Zie het als een nieuw soort kennisopslag, zoals het internet een vorm van kennisdeling is.”

Sociale wereld
Sinds hij in 2012 in de crypto-wereld stapte, heeft Nick al veel contacten in die wereld opgedaan. “In 2012 was de community nog heel klein. Je kwam altijd dezelfde mensen tegen en met hen groei je samen in die wereld. Het gaat heel sociaal. Je wisselt ideeën uit via social platforms als Twitter, Reddit en Telegram. Beleggen is een emotie en het is geen simpele wereld. Je kiest vaak gevoelsmatig voor een currency die je groot ziet worden in de toekomst. Of omdat je wilt investeren in een ontwikkeling in de wereld. Bijvoorbeeld in duurzame energie. Daarin kun je tientallen soorten coins investeren, zoals de currency ‘we-power’, waarmee je kunt investeren in een mooi ecosysteem.”

Geen basiskennis nodig
Wie een workshop gaat volgen hoeft niet bang te zijn voor alle termen. “De workshops zijn juist bedoeld voor de echte beginners”, legt Nick uit.  “De cursisten hoeven er nog helemaal niets van te weten. Ik wil mensen vanaf het allereerste begin helpen. Wat is je eigen interesse? Hoe kun je het veilig doen? Wat is het precies? Hoe blijft het comfortabel voor je?”

Aanmelden kan nu al
Op 16 juni komt de website www.hodl.nl online. Wie zich nu al wil aanmelden voor een workshop kan Nick bellen 06 5259 1926.