Zus'Teen KledingRuilWinkel

  • Schiedam
11 sep '14 t/m 21 sep '14

Speels werken aan duurzaamheid

Zus’teen, een team van voornamelijk vrienden en vriendinnen die bewust aan duurzaamheid werken, organiseert van 11 tot en met 14 september en 18 tot en met 21 september de KledingRuilWinkel Schiedam aan de Hoogstraat 154 in Schiedam. Bezoekers kunnen er kleding ruilen, tegen een klein bedrag kopen en deelnemen aan leuke workshops, zoals een tas maken of kleding oppimpen. Voor Deirdre den Hartog en haar vriendinnen is de KledingRuilWinkel Zus’teen een spannend avontuur: “Je kijkt weleens aan tegen een overvolle kledingkast of je voelt dat het tijd is voor een nieuwe garderobe. In onze KledingRuilWinkel ruil je eenvoudig het ene kledingstuk voor een ander item. Dat is leuk, je hergebruikt kleding en je bespaart geld!”

  

  

Druk programma

Na het openingsfeest op 11 september (van 18 tot 21 uur) is Zus’teen dagelijks van 11 tot 18 uur open. Op vrijdagavonden worden kledingruilfeesten georganiseerd. Op zondag 14 september kan iedereen vanaf 8 jaar van 11 tot 13 uur deelnemen aan de workshop ‘recycle-tas maken’. Daarna wordt van 14 tot 16 uur een film vertoond over kleding en de kledingindustrie. Tijdens de workshop ‘Pimp-up kleding’ leer je kleine reparaties te doen en hoe je je kleding mooier kunt maken met accessoires. Op 21 september sluit Zus’teen af met de laatste kledingruil van 14 tot 17 uur, gericht op het op-pimpen van je kleding en accessoires. Voor het inschrijven voor de workshops kun je kijken op www.zusteen.wordpress.com en www.facebook.com/zusteen.

  

Duurzaamheid centraal

De naam Zus'teen is een knipoog naar het Engelse woord ‘sustainability’ dat duurzaamheid betekent. Deirdre den Hartog legt uit: “Met een laagdrempelige winkel en activiteiten willen we bezoekers in het centrum van Schiedam kennis laten maken met kledingruil en de vanzelfsprekendheid van duurzaamheid. We vinden het daarnaast een uitdaging om door het invullen van een leegstaand pand bij te dragen aan de levendigheid van het centrum. Schiedam heeft meer te bieden dan veel mensen denken!”

  

Meike van de Wouw vult aan: “Met het hergebruiken van kleding draag je iets bij aan het milieu. En natuurlijk proberen we in onze contacten met de bezoekers iets over te dragen over duurzaamheid. We hopen mensen met onze winkel op een leuke manier aan het denken te zetten. Wanneer je kleding recyclet zijn er geen extra grondstoffen nodig. Ook zijn de schadelijke stoffen in die kleding door het vele malen wassen inmiddels verdwenen uit de kleding.”

Met de opbrengst van de pop-up shop hoopt Zus’teen dan weer andere activiteiten te initiëren.