Handig

Zoek je een pand om een onderneming te beginnen? Kijk dan eerst eens op onze lijst van beschikbare panden. Daar is soms meer te zien dan bijvoorbeeld op fundainbusiness.nl, omdat wij persoonlijk contact onderhouden met winkeliers, pandeigenaren en makelaars die ons ook melden of een pand over enige tijd beschikbaar komt.

Als ondernemer moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.

Wil je je met je onderneming ergens vestigen dan is het belangrijk om de bestemming te checken. Je kunt je namelijk alleen ergens vestigen als je onderneming is toegestaan op die locatie volgens o.a. het bestemmingsplan.

De bestemmingsplancheck kun je ook doen via ruimtelijkeplannen.nl, maar het makkelijkst is om contact op te nemen met het bedrijvencontactcentrum van de gemeente Westland.

Begin je een horecagelegenheid of betreft het een overname? Dan is naast het bestemmingsplan ook het horecabeleid van toepassing. Check ook dit bij de gemeente Westland.

Voor sommige ondernemingen - die bijvoorbeeld geluid of stank veroorzaken - is het noodzakelijk een vergunning aan te vragen bij de Milieudienst Rijnmond, de DCMR

Ben je startende ondernemer, raadpleeg dan de website ikgastarten.nl voor allerhande informatie.

Een goede ondernemer begint met een ondernemingsplan. Voor een lening of subsidie zal een bank of de gemeente ook om een ondernemersplan vragen. Voorbeelden hiervan vind je op rabobank.nl of op qredits.nl. Aan de hand van het ondernemingsplan van de Rabobank kun je alles snel invullen. Vul het aan met goede foto’s. Het is verstandig om elke 3 jaar naar je ondernemingsplan te kijken en dit aan te vullen.

Voor een Microkrediet kun je bij Qredits terecht.

Ga je verbouwen in en aan het pand waarin je je gaat vestigen? Check dan of je een omgevingsvergunning nodig hebt. Ook voor het plaatsen van een reclamebord op de gevel heb je een omgevingsvergunning nodig. Dit kan op omgevingsloket.nl, maar je maakt het jezelf wellicht makkelijker door hiervoor contact op te nemen met het bedrijvencontactcentrum van de gemeente Westland.