Subsidies

Om op de Hoogstraat in Schiedam van winkelen weer een feestje te maken, werken DeWinkelmeiden samen met diverse partijen, waaronder de gemeente Schiedam.
De gemeente werkt op tal van manieren aan het revitaliseren van de binnenstad. Zowel vastgoedeigenaren als winkeliers worden zoveel mogelijk geholpen. Maar altijd op basis dat het ‘van twee kanten moet komen!’. Wil je meer weten over alle mogelijkheden, zoals subsidies waar je mogelijk recht op hebt, dan kun je Janet van Huisstede van DeWinkelmeiden benaderen of een afspraak maken met het Ondernemersloket bij het Klant Contact Centrum van de gemeente in het Stadskantoor aan het Stadserf 1 in Schiedam. Bel via 14-010, spreek ‘Schiedam’ in en vraag naar het Ondernemersloket.

Leegstandsverordening
In 2017 ging de Leegstandsverordening van start, waarmee vastgoedeigenaren worden gedwongen om hun leegstand te melden. Op die manier krijgt de gemeente de kans om in gesprek te komen met eigenaren om samen mogelijk problemen op te lossen. Wie leegstand niet meldt, krijgt een fikse boete die kan oplopen tot € 7.500. 

Subsidie voor verhuizen naar of te blijven in kernwinkelgebied
Maar naast deze ‘zure’ oplossing, staan ook twee ‘zoete’ oplossingen. Om ondernemers te helpen zich in het kernwinkelgebied te vestigen, en uit de leeglopende aanloopstraten te verhuizen, heeft de gemeente de subsidieregeling ‘Vestiging nieuwe ondernemers, verhuizing uit aanloopstraten’ ingesteld. Om winkeliers te helpen om juist door te groeien in het kernwinkelgebied, is de subsidie ‘Stimulering gevestigde ondernemers’ ingesteld. 

Winkels ombouwen naar woningen
Ook voor vastgoedeigenaren die hun commercieel vastgoed in de aanloopstraten (dus winkels) willen ombouwen naar woningen (waaraan veel behoefte is in het centrum) is een subsidieregeling ingesteld in 2017.

Hoogstraat plus
Na een serie brainstormsessies met alle betrokkenen van de Hoogstraat (dus vastgoedeigenaren, winkeliers, horeca-eigenaren, bewoners, belangenbehartigers, gemeente, politie, brandweer, etc), zijn alle wensen en aanbevelingen verenigd in het Hoogstraat plus plan. Er is € 2,4 miljoen beschikbaar om de Hoogstraat en de stegen naar de Lange Haven met ingang van 2021 ingrijpend aan te pakken. In het document #HebjewatoverdeHoogstraat zijn alle plannen en referentiebeelden verzameld.

Een handige lijst met verwijzingen:

Zoek je een pand om een onderneming te beginnen? Kijk dan eerst eens op onze lijst van beschikbare panden. Daar is soms meer te zien dan bijvoorbeeld op fundainbusiness.nl, omdat wij persoonlijk contact onderhouden met pandeigenaren in de binnenstad.  

Als ondernemer moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.

Wil je je met je onderneming ergens vestigen dan is het belangrijk om de bestemming te checken. Je kunt je namelijk alleen ergens vestigen als je onderneming toegestaan is op die locatie volgens o.a. het bestemmingsplan. 
De bestemmingsplancheck kun je doen via ruimtelijkeplannen.nl, maar het makkelijkst is om contact op te nemen met het ondernemersloket* van de gemeente Schiedam.

Begin je een horecagelegenheid of betreft het een overname? Dan is naast het bestemmingsplan ook het horecabeleid van toepassing. Check ook dit bij het ondernemersloket* van de gemeente Schiedam. Je vindt het loket bij het Klant Contact Centrum van de gemeente in het Stadskantoor aan het Stadserf 1 in Schiedam. Bel via 14-010, spreek ‘Schiedam’ in en vraag naar het Ondernemersloket.

Voor sommige ondernemingen is het noodzakelijk  een vergunning aan te vragen bij de Milieudienst Rijnmond, de DCMR.

Ben je startende ondernemer, raadpleeg dan ik ga starten.nl voor informatie.

Het is verstandig en soms ook noodzakelijk (bijvoorbeeld voor de bank) om een ondernemersplan te hebben. Voorbeelden hiervan vind je op rabobank.nl of op qredits.nl.

Voor een  Microkrediet kan je bij Qredits terecht.

Ga je verbouwen in en aan het pand waar je je gaat vestigen? Check dan of je een omgevingsvergunning nodig hebt. Dit kan op omgevingsloket.nl, maar het makkelijkst is weer om hiervoor contact op te nemen met het ondernemersloket. Je vindt het loket bij het Klant Contact Centrum van de gemeente in het Stadskantoor aan het Stadserf 1 in Schiedam. Bel via 14-010, spreek ‘Schiedam’ in en vraag naar het Ondernemersloket. Je kunt je vraag ook mailen naar omgevingsloket@schiedam.nl.

Ook voor het plaatsen van een reclamebord op de gevel heb je een omgevingsvergunning nodig. Dit kan op omgevingsloket.nl, maar het makkelijkst is weer om hiervoor contact op te nemen met het ondernemersloketJe vindt het loket bij het Klant Contact Centrum van de gemeente in het Stadskantoor aan het Stadserf 1 in Schiedam. Bel via 14-010, spreek ‘Schiedam’ in en vraag naar het Ondernemersloket. Je kunt je vraag ook mailen naar omgevingsloket@schiedam.nl. De regels voor winkeluitstallingen en driehoeksreclameborden vind je hier

Je kunt eventueel in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Revitalisering Binnenstad bij vestiging of verplaatsing, of wijziging van onderneming in sommige straten van het centrum.

Check of er eventueel andere subsidiemogelijkheden zijn.

Op schiedam.nl vind je informatie over parkeren, en over eventuele parkeervergunning en parkeer-mogelijkheden.

DeWinkelmeiden brengen pandeigenaren en winkeliers bij elkaar in de Hoogstraat. Ze helpen je als je gaat starten met je onderneming, bijvoorbeeld met de marketing en PR, de inrichting, verlichting of etalage. Ook helpen ze ondernemers aan een (tijdelijke) winkel of creatieve ondernemers aan een (tijdelijke) showroom.

Wil je meer specifieke informatie over ondernemen in de binnenstad, neem dan contact op met centrummanager Kitty Buijtendijk via kittybuijtendijk@schiedamcentrum.nl of stuur haar een appje via ‭0624219579. Ze is vaak te vinden in SHOP, maar het is handig om even een afspraak te maken via een mailtje of appje.

Of loop eens binnen bij SHOP, (Schiedamsch Historisch Ondernemersplatform), Hoogstraat 140-142, het Ondernemershuis aan de Hoogstraat. Daar vind je op dinsdag, woensdag en donderdag de centrummanager, medewerkers van de gemeente die gericht zijn op ondernemers en de binnenstad, medewerkers van D&S Vastgoed en de Rabobank. 

Your navigator biedt ondernemers de mogelijkheid een mentor met specifieke kennis en ervaring te vinden, om samen zijn of haar ondernemersvraag mee op te lossen.

De Opstartfabriek helpt werkzoekenden en kleine ondernemingen bij overnames. Zij zoeken naar geschikte kandidaat-ondernemers en coachen ze naar het ondernemerschap.

Heb je als ondernemer (financiële) problemen, dan kun je bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) terecht voor bijvoorbeeld een tijdelijk aanvullend inkomen voor  levensonderhoud, administratieve ondersteuning of persoonlijke coaching.

* Het ondernemersloket/omgevingsloket werkt alleen op afspraak. Neem telefonisch contact op via tel.nr. 14010 (Spreek in Schiedam en vertel de telefoniste dat je op zoek bent naar het Ondernemersloket) of mail met omgevingsloket@schiedam.nl